Direct zelf regelen

Coaching, hulp bij verslavingsproblematiek en tuchtzaakhulp

1. Coaching in het kader van preventie (om ziekteverzuim te voorkomen)

 

A. PIT-stop workshop (Schola Medica) 

Om je te helpen bij het behouden van een goede balans tussen werk en privé, biedt Schola Medica - in opdracht van de SBOH – een workshop aan: de PIT-stop.

Je leert tijdens de workshop onder meer hoe je:

  • goed voor jezelf blijft zorgen, ook als het druk is;
  • ruimte in je hoofd houdt;
  • de regie (weer) in eigen handen neemt.

Je hebt aan het eind van de workshop een praktisch en uitvoerbaar plan om verder mee aan de slag te gaan.

 

Meer informatie en aanmelden 

Meer informatie over de PIT-stop workshop kun je vinden op de website van Schola Medica. Ook kun je je via deze website voor de workshop aanmelden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding.

De reiskosten voor het bijwonen van deze workshop kun je bij de SBOH declareren.

 

B. Individuele coaching door MentaVitalis 

MentaVitalis biedt onafhankelijke ondersteuning door professionele coaches en psychologen op het gebied van balans tussen werk en privé. Alle aios in dienst van de SBOH kunnen kosteloos van de dienstverlening van MentaVitalis gebruik maken, tot zes uur coaching per kalenderjaar. Je kunt bij MentaVitalis terecht zonder tussenkomst van het opleidingsinstituut, de bedrijfsarts of de SBOH. Je kunt overigens ook bij MentaVitalis ondersteuning vragen bij andere onderwerpen, zoals loopbaanvragen, relatieproblematiek, opvoedingsvragen, verlies- en rouwverwerking. Meer informatie over de coaching door MentaVitalis is te vinden op www.mentavitalis.nl

Je kunt eventuele reiskosten voor deze coaching declareren bij de SBOH.

 

2. Coaching bij ziekteverzuim  

 

A. Training Duurzaam herstel (bij Care4Doctors)

Care4Doctors biedt in drie dagdelen een ervaringsgerichte workshop aan voor duurzaam herstel. Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse artsenpraktijk krijg je praktische tips en informatie hoe je met stressvolle werksituaties om kunt gaan. Je krijgt informatie over de werking van het brein gerelateerd aan energie en arousal. En je staat vooral stil bij jezelf aan de hand van allerlei oefeningen: hoe herken je stress bij jezelf, hoe ga je ermee om, hoe kun je er zelf invloed op uitoefenen?


Je kunt je voor deze training inschrijven via de website van Care4Doctors. Alléén als er sprake is van ziekteverzuim, betaalt de SBOH de kosten van deze training. Het is dan wel noodzakelijk dat je eerst om een akkoord vraagt aan de SBOH. Stuur daarom je inschrijving bij Care4Doctors door naar de SBOH via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je ontvangt dan een reactie van de SBOH. Als de SBOH jouw inschrijving accordeert, wordt dit ook doorgegeven aan Care4Doctors, zodat de factuur aan de SBOH kan worden gestuurd. Als de SBOH jouw inschrijving accordeert, mag je de reiskosten voor het bijwonen van de training bij de SBOH declareren.

 

B. Individuele coaching

MentaVitalis biedt onafhankelijke ondersteuning door professionele coaches en psychologen. Alle aios in dienst van de SBOH kunnen kosteloos van de dienstverlening van MentaVitalis gebruik maken, tot zes uur coaching per kalenderjaar. Je kunt bij MentaVitalis terecht zonder tussenkomst van het opleidingsinstituut, de bedrijfsarts of de SBOH. Meer informatie over de coaching door MentaVitalis is te vinden op www.mentavitalis.nl
Je kunt eventuele reiskosten voor deze coaching declareren bij de SBOH.

 

De bedrijfsarts kan als er sprake is van ziekteverzuim ook coaching adviseren bij andere instanties/coaches waarmee de SBOH een samenwerkingsafspraak heeft. Deze zijn bij de bedrijfsarts bekend. De kosten van deze coaching worden door de SBOH betaald.  Eventuele reiskosten voor de coaching mag je dan bij de SBOH declareren.

Soms heb je meer ondersteuning nodig dan dat coaching kan bieden. We spreken dan niet meer over coaching, maar over psychologische behandelingen. Psychologische behandelingen worden niet door de SBOH vergoed.

Je kunt bij de zorgverzekeraar navraag doen of de door de bedrijfsarts geadviseerde psychologische zorg wordt vergoed.  

 

3. Steunpunt voor artsen met verslavingsproblemen

Een verslaving kan iedereen overkomen. Ook artsen. Verslaafde artsen leiden een leven dat gevaarlijk is voor hun eigen gezondheid. En als zij niet tijdig worden behandeld, kunnen patiënten ook risico's lopen. Het is daarom belangrijk dat artsen met verslavingsproblemen zo goed en zo snel mogelijk worden geholpen. Verslaafde artsen kunnen zich bij ABS-artsen veilig en laagdrempelig melden. ABS-artsen is een initiatief van de KNMG. Artsen met verslavingsproblemen kunnen contact opnemen met ABS-artsen via 0900 0168 of door het invullen van het contactformulier op de website van de KNMG

 

4. Tuchtzaakhulp

Als je te maken krijgt met een klacht of een tuchtzaak kun je contact opnemen met MentaVitalis. MentaVitalis biedt onafhankelijke ondersteuning door professionele coaches en psychologen. De coaches van MentaVitalis bieden ondersteuning op het emotionele vlak. De ondersteuning van MentaVitalis betreft niet de vraag of er al dan niet juist gehandeld is en of de klacht terecht is. Ook biedt MentaVitalis geen juridische bijstand.

 

Je kunt bij MentaVitalis terecht zonder tussenkomst van het opleidingsinstituut of de SBOH. Meer informatie over de coaching door MentaVitalis is te vinden op www.mentavitalis.nl
Je kunt eventuele reiskosten voor deze coaching declareren bij de SBOH.