Onderstaand de meest gestelde vragen en de antwoorden in de huidige situatie.
Kan ik via de SBOH een COVID-19 vaccinatie krijgen?
De COVID-19 vaccinatie gebeurt volgens de vaccinatiestrategie van de overheid. De SBOH verstrekt zo nodig aan de aios relevante informatie door middel van een mailing. Kijk op de website van de SBOH bij het onderdeel mailings voor de informatie die over de COVID-19 vaccinatie is verstrekt.
Ik ben zwanger, is het dan wel verstandig om mij te laten vaccineren?
Op de website van het RIVM staat informatie over vaccinatie in relatie tot zwangerschap. Ook staat op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) aanvullend advies voor onder andere zwangere vrouwen met beroepen waarbij hoge en niet te vermijden expositie aan SARS-CoV-2 kan optreden.
Ik heb verkoudheidsklachten en blijf als gevolg van de overheidsmaatregelen thuis. Moet ik mij bij de SBOH ziek melden?
Als je onder normale omstandigheden met deze klachten naar het werk gegaan zou zijn, dan meld je je niet ziek. Je geeft je afwezigheid wel aan de SBOH door met de coronaverzuimmelder. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Alléén als je zodanige gezondheidsklachten hebt, dat je onder normale omstandigheden niet naar het werk zou zijn gegaan, meld je je ziek met de ziekteverzuimmelder.
Ik heb mij in verband met (verkoudheids)klachten laten testen en ik ben in afwachting van de testuitslag. Moet ik mij bij de SBOH ziekmelden?
Als je onder normale omstandigheden met deze klachten naar het werk gegaan zou zijn, dan meld je je niet ziek. Je geeft je afwezigheid wel aan de SBOH door met de coronaverzuimmelder. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Alléén als je zodanige gezondheidsklachten hebt, dat je onder normale omstandigheden niet naar het werk zou zijn gegaan, meld je je ziek.
Mijn huisgenoot heeft luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid, maar ik heb zelf geen klachten. Wat moet ik doen?
Je volgt de overheidsmaatregelen en je blijft dus – als jouw huisgenoot ouder is dan 6 jaar - thuis totdat de testuitslag van jouw huisgenoot bekend is. Meld je niet ziek, maar geef je afwezigheid wel aan de SBOH door met de coronaverzuimmelder. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Ik ben besmet met het coronavirus, moet ik mij nu ziek melden?
Je volgt de instructies van de GGD. Als je onder normale omstandigheden met deze klachten naar het werk gegaan zou zijn, dan meld je je niet ziek. Je geeft je afwezigheid wel aan de SBOH door met de coronaverzuimmelder. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Alléén als je zodanige gezondheidsklachten hebt, dat je onder normale omstandigheden niet naar het werk zou zijn gegaan, meld je je ziek.
Ik wil mijn reeds afgesproken vakantieverlof liever op een later moment opnemen. Mag dat?
Eenmaal afgesproken vakantieverlof kan niet door de aios worden ingetrokken, tenzij de opleider toestemming geeft voor wijziging van het vakantieverlof. Het opgebouwde vakantieverlof moet in dezelfde opleidings- of stageperiode worden opgenomen. Je kunt dus geen vakantiedagen meenemen naar een volgende opleidings- of stageperiode, tenzij je hierover met het opleidingsinstituut andere afspraken hebt gemaakt.
Kan ik mijn vakantieverlofuren laten uitbetalen?
Als in de periode van 1 maart tot 1 juni 2020 vakantieverlof door de opleider is ingetrokken of niet is verleend en je niet in de gelegenheid gesteld wordt de vakantie-uren op een later moment op te nemen, dan is uitbetaling van vakantie-uren mogelijk. Je vult dan aan het einde van de opleidings- of stageperiode het formulier ‘verzoek uitbetaling vakantie-uren i.v.m. Coronacrisis’ in en laat deze ondertekenen door jouw opleider. Het formulier stuur je naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: Als je geplaatst bent bij een huisartspraktijk, een ongevaluteerde klinische stage of bij een andere stage-instelling (dus een instelling waar je een stage volgt buiten jouw eigen specialisme), dan worden nooit vakantie-uren uitbetaald.In verband met de vakantiewetgeving kan de SBOH maximaal 76 vakantie-uren per voltijds aanstelling per kalenderjaar aan jou uitbetalen.
Kan ik via de SBOH een coronatest laten uitvoeren?
Je kunt je - als je klachten hebt die passen bij het coronavirus – melden bij de GGD voor een coronatest of proberen dit via jouw opleidingspraktijk/instelling te laten uitvoeren. Je kunt dit niet (meer) via de SBOH regelen.
De overheid betaalt voor de coronatest die uitgevoerd wordt bij de GGD. Je hoeft deze dus niet zelf te betalen. Indien er kosten aan de test via de opleidingspraktijk/instelling zijn verbonden, kun je die declareren bij de SBOH.
Een congres(reis) waarvoor ik als aioto van de SBOH toestemming heb gekregen is geannuleerd. Kan ik de betaalde congreskosten (inclusief reis) bij de SBOH declareren?
Als vanwege het coronavirus een congres(reis) niet doorgaat of waaraan je op verzoek van de opleider of opleidingsinstituut niet gaat deelnemen, dan kunnen de kosten die al zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de reis naar het congres, bij de SBOH worden gedeclareerd. Je kunt later dit jaar opnieuw toestemming vragen voor een congres(reis).
De praktijk/ instelling verbiedt mij de toegang tot het werk. Wat moet ik doen, en krijg ik dan wel salaris?
Er is geen sprake van ziekte, daarom is ziek melden niet nodig. Geef je afwezigheid wel aan de SBOH door met de coronaverzuimmelder. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Ik ben zwanger, kan ik blijven werken?
De SBOH volgt het beleid van het RIVM.
Voor zwangere aios die intramuraal werken geldt:
- < 28 weken: de aios is tot 28 weken zwangerschap in principe inzetbaar in alle werkzaamheden, ook rond COVID-19 (bewezen/verdachte) patiënten, mits de werkzaamheden worden uitgevoerd in lijn met de bestaande hygiëne maatregelen, protocollen en procedures rondom beschermende maatregelen, waaronder PBM. Als de zwangere aios zich niet adequaat kan beschermen, dient de aios in overleg met de opleider èn het opleidingsinstituut andere werkzaamheden te worden aangeboden.
- Vanaf de termijn van 28 weken zwangerschap wordt het verlenen van COVID-19- gebonden zorg afgeraden. De zwangere aios dient vanaf deze termijn dan ook in overleg met de opleider èn het opleidingsinstituut andere werkzaamheden te worden aangeboden.
Non-COVID-19-zorg kan door de zwangere aios ook na 28 weken worden verleend, mits de werkzaamheden worden uitgevoerd in lijn met de bestaande hygiëne maatregelen, protocollen en procedures rondom beschermende maatregelen, waaronder PBM.
Het bovenstaande geldt niet voor non-COVID-19-gebonden zorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar, omdat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat deze groep een belangrijke rol speelt in de transmissie en het contact met deze kinderen, ook binnen 1,5 meter, een zeer beperkt risico is.
Voor zwangere aios die extramuraal werken geldt:
- < 28 weken: de aios kan de normale werkzaamheden verrichten, mits de werkzaamheden worden uitgevoerd in lijn met de bestaande hygiëne maatregelen, protocollen en procedures rondom beschermende maatregelen, waaronder PBM. Hieronder valt ook de zorg rond COVID-19-patienten (bewezen/verdacht), mits adequate bescherming mogelijk is. De SBOH adviseert echter dat de werkzaamheden zodanig worden georganiseerd dat de aanraking met het coronavirus zoveel als mogelijk wordt voorkomen.
- > 28 weken: vanaf het 3e trimester geldt dat de zwangere aios geen COVID-19-gebonden zorg verleent. Daarnaast geldt voor non-COVID-19-gebonden zorg dat wanneer de aios niet kan voldoen aan de ingestelde preventiemaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, de aios in overleg met de opleider èn het opleidingsinstituut andere werkzaamheden dient te worden aangeboden, waarbij preventieve en beschermende maatregelen (waaronder 1,5 meter afstand houden) wel gewaarborgd kunnen worden.
Het bovenstaande geldt niet voor non-COVID-19-gebonden zorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar, omdat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat deze groep een belangrijke rol speelt in de transmissie en het contact met deze kinderen, ook binnen 1,5 meter, een zeer beperkt risico is.
Er kunnen instellingen zijn waar een andere richtlijn wordt gehanteerd. Als je op grond van die andere richtlijnen niet bij de praktijk/instelling mag of hoeft te werken, geef je jouw afwezigheid door aan de SBOH met de coronaverzuimmelder. Je meldt je dus niet ziek. Je salaris wordt dan doorbetaald. Je hoeft geen coronaverzuim te melden als je met jouw opleider afspreekt dat je thuis werkzaamheden verricht voor de praktijk/instelling.
Mag ik van de SBOH naar het buitenland voor vakantie, een congres of een buitenlandstage?
Vakantie
De SBOH kan je niet verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan, maar adviseert je wel dringend om de adviezen van de Rijksoverheid te volgen.
Als je naar het buitenland gaat, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken op het moment van vertrek heeft aangegeven dat een reis naar dat betreffende land of gebied wordt afgeraden (kleurcode oranje of rood), dan komen eventuele consequenties daarvan voor jouw eigen rekening, bijvoorbeeld:
- je hebt geen recht op doorbetaling van salaris als je niet op tijd het werk weer kunt hervatten door bijvoorbeeld een uitreis- of inreisverbod of quarantaine;
- je hebt geen recht op teruggaaf van vakantiedagen als je tijdens jouw vakantie in quarantaine wordt geplaatst.
Als je al in het buitenland bent en het reisadvies wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken op enig moment aangescherpt voor het land of gebied waar je verblijft (kleurcode oranje of rood), dan dien je zo snel als mogelijk is terug naar Nederland te komen. Doe je dat niet, dan komen ook dan eventuele consequenties van een uitreis- of inreisverbod of quarantaine voor jouw eigen rekening.
Congres en buitenlandstage
Aios krijgen tot nader order geen toestemming voor een buitenlandstage of congres in het buitenland, tenzij het hoofd van het opleidingsinstituut vindt dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie.