Veelgestelde vragen over verlof
opleiding tot huisarts
Ik wil ouderschapsverlof opnemen. Hoe vraag ik dat aan?
Op de website vind je het aanvraagformulier voor het opnemen van ouderschapsverlof.
Je kunt het ouderschapsverlof 2 maanden voor de ingangsdatum aanvragen (niet eerder!). De aanvraag dien je vóór de 1e dag van de maand waarin het verlof ingaat bij de SBOH in te dienen. Let erop dat jouw aanvraag ook door het opleidingsinstituut is ondertekend voordat je de aanvraag naar de SBOH stuurt.
Als je aansluitend aan het bevallingsverlof ouderschapsverlof wilt opnemen, dan kun je nadat je bent bevallen een aanvraag daarvoor indienen.
Ik wil parttime gaan werken. Hoe vraag ik dat aan?
Op de website vind je het aanvraagformulier voor aanpassing van de arbeidsduur.
Je kunt de aanpassing van de arbeidsduur 2 maanden voor de ingangsdatum aanvragen (niet eerder!). De aanvraag dien je vóór de 1e dag van de maand waarin de wijziging ingaat bij de SBOH in te dienen. Let erop dat jouw aanvraag ook door het opleidingsinstituut is ondertekend voordat je de aanvraag naar de SBOH stuurt.
Als je aansluitend aan het bevallingsverlof parttime wilt gaan werken, dan kun je nadat je bent bevallen een aanvraag daarvoor indienen.
Wat is het verschil tussen parttime ouderschapsverlof en een parttime dienstverband?
Als je ouderschapsverlof opneemt, blijft je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst in stand. Als je parttime gaat werken, wordt je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst aangepast.
Sociale verzekeringen
Als je parttime gaat werken, dan heeft dit invloed op eventuele sociale verzekeringsuitkeringen. Als je minder uren gaat werken en dus een lager salaris ontvangt, dan worden deze uitkeringen lager. Een lager inkomen kan ook gevolgen hebben voor het recht en de hoogte van inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag.
Ook het opnemen van onbetaald verlof, waaronder dus ouderschapsverlof, kan gevolgen hebben voor het recht op en de hoogte van eventuele sociale verzekeringsuitkeringen na afloop van het verlof, zoals Ziektewet, WAZO (zwangerschapsverlofuitkering), WW en WIA. Wij adviseren je je hierover door het UWV te laten informeren en op basis van jouw persoonlijke situatie te (laten) onderzoeken of het afsluiten van een vrijwillige verzekering zinvol is. Het opnemen van onbetaald verlof kan ook gevolgen hebben voor het recht en de hoogte van inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag.
Fiscaal
De ouderschapsverlofkorting is afgeschaft. Er zijn dus geen fiscale voordelen meer voor het opnemen van ouderschapsverlof ten opzichte van parttime werken.
Wat is het verschil tussen ouderschapsverlof en onbetaald verlof?
Het enige verschil is dat je – als je aan de voorwaarden voldoet – wettelijk recht hebt op het opnemen van ouderschapsverlof, terwijl je geen wettelijk recht hebt op het opnemen van onbetaald verlof.
Sociale verzekeringen
Het opnemen van onbetaald verlof, waaronder dus ook ouderschapsverlof, kan gevolgen hebben voor het recht op en de hoogte van eventuele sociale verzekeringsuitkeringen na afloop van het verlof, zoals Ziektewet, WAZO (zwangerschapsverlofuitkering), WW en WIA. Wij adviseren je je hierover door het UWV te laten informeren en op basis van jouw persoonlijke situatie te (laten) onderzoeken of het afsluiten van een vrijwillige verzekering zinvol is.
Het opnemen van onbetaald verlof kan ook gevolgen hebben voor het recht en de hoogte van inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag.
Wanneer en hoe kan ik zorgverlof aanvragen?
Je kunt kortdurend zorgverlof aanvragen als je moet zorgen voor een ziek kind, zieke partner, zieke ouder of andere familieleden. Ook kun je dit verlof aanvragen als je moet zorgen voor anderen in jouw sociale omgeving (bijvoorbeeld huisgenoot, buurvrouw of vriend/in). Het gaat daarbij om noodzakelijke zorg: iemand anders kan de verzorging niet op zich nemen en de zorg is noodzakelijk en onvermijdelijk.
Het aantal uren zorgverlof dat je per 12 maanden kunt opnemen, is maximaal 2 keer het aantal uren van jouw werkweek.
Kortdurend zorgverlof vraag je bij de SBOH aan door een e-mail te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Je informeert zelf jouw opleider en het opleidingsinstituut over het zorgverlof.
Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in de personeelsinformatie.