De Raad van Bestuur blikt terug
Groei aantal aios en opleidingen met het SBOH-model
In 2021 had de SBOH ruim 3.200 aios in dienst en werkten 10 opleidingen met het SBOH-model. De opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten, forensisch arts, jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, medisch milieukundige en arts tuberculosebestrijding, werkten al met het SBOH-model. En in 2021 sloten de opleidingen tot verslavingsarts en vertrouwensarts aan. We blikken hier ook alvast even vooruit: onze ambitie voor 2022 is een uitbreiding van het aantal opleidingen met het SBOH-model.
Het toepassen van het SBOH-model betekent dat de SBOH het werkgeverschap voor aios van de opleidingsinstelling (zoals een zorginstelling, ziekenhuis of huisartsenpraktijk) overneemt. Het opleidingsinstituut heeft de regie over de opleiding, waarborgt de kwaliteit van de opleiding en verzorgt de werving, selectie en plaatsing. De SBOH staat garant voor de financiering. Voor aios betekent dit een veilige en gezonde werk- en leeromgeving en een eigen cao op maat. En voor opleidingsinstituten, -instellingen en opleiders betekent dit een solide en zekere financiering en focus op opleiden. We onderzoeken of we het aantal opleidingen met ons model verder uit kunnen breiden, onder andere in de sociale geneeskunde.
In gesprek over wensen
We maken altijd tijd voor een ‘goed gesprek’ over werken en leren in de zorg. Want samen kunnen we meer bereiken dan alleen. Zo waren we in 2021 regelmatig in gesprek met de LAD en de aios-verenigingen. Over de toekomst van het vak, een optimaal opleidingsklimaat en de inhoud van het werkgeverschap (cao, declaraties, vergoedingen, reizen etc.). Ook is een panel samengesteld met een vertegenwoordiging van aios in dienst van de SBOH, uit diverse leerjaren en van diverse opleidingen. Via dat panel praten aios mee over hoe we onze dienstverlening en communicatie vormgeven. Fantastische feedback levert dat op.
Bij verschillende (samenwerkings)partners van de SBOH onderzochten we de verwachtingen die zij van de SBOH hebben. Welke rol zien ze voor de SBOH, nu en in de toekomst? Maar ook hun visie op werken en leren in de zorg in 2032 brengen we in kaart. Dit stakeholderonderzoek en de visie-sessies lopen nog door in 2022.
Verbeterde dienstverlening
Sinds 2021 werken we met een nieuw administratief pakket. Ook werken we aan de invoering van nieuwe toepassingen. Het doel hiervan is meer gemak en service voor onze aios. Zoals de nieuwe SBOH-portal, waar aios bijvoorbeeld zelf HR-gegevens kunnen wijzigen en opzoeken. En een nieuw declaratiesysteem, waarmee aios digitaal kunnen declareren. Processen verbeteren betekent ook het opnieuw eigen maken van systemen en manieren van werken. We bedanken daarom alle aios en onze bureaumedewerkers, voor al het extra werk om deze verbeteringen mogelijk te maken.
Gezond en veilig leren en werken
Door COVID-19 kreeg gezond en veilig leren en werken in 2021 extra veel aandacht. Zo regelden we ‘avondklokbrieven’, waarmee aios toch gemakkelijk naar patiënten en de opleidings- en stage-instellingen konden gaan. Samen met het RIVM versnelden we het halen van vaccinaties. Via de boostercampagne konden aios snel een boosterprik halen. De website en digitale nieuwsbrieven boden aios altijd de nieuwste informatie. En de bedrijfsartsen gaven aios antwoord op vragen over COVID-19, op het gebied van arbeidsomstandigheden, inzetbaarheid en gezondheidsrisico’s.
Ook bieden we altijd laagdrempelige hulp aan voor aios, via coaches en psychologen. Zodat zij de balans tussen werk en privé goed kunnen houden. In 2021 voerden zij bijvoorbeeld meer dan 400 coachingstrajecten uit voor aios en hun gezinsleden.
Tot slot: we zijn trots op alle aios, opleiders, opleidingsinstituten, samenwerkingspartners en bureaumedewerkers die in 2021 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze groei en ontwikkeling. Hiermee maken we sámen mogelijk dat artsen in opleiding de beste geneeskundige specialistische vervolgopleiding kunnen volgen tegen een redelijke prijs. En op die manier dragen we met elkaar bij aan de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg.