content header

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Aios melden de aanvang van het zwangerschapsverlof bij ons, het opleidingsinstituut en de opleider. Het opleidingsinstituut ontvangt van ons een bevestiging van de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof. De aios informeert ons wanneer zij is bevallen. Daarmee start het bevallingsverlof. Wij sturen de aios en het opleidingsinstituut een bevestiging van de einddatum van het bevallingsverlof.

Dit kunnen we voor jou betekenen

Als jij zwanger bent geef je ons zo spoedig mogelijk door wanneer je het zwangerschapsverlof wil laten ingaan. Dit doe je via de portal. Bij die melding geef je de vermoedelijke bevallingsdatum door. Je kan het verlof tussen 6 en 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum laten ingaan. Bij een meerlingzwangerschap is dat tussen de 10 en 8 weken. Wij melden de verlofaanvraag bij UWV. Van UWV ontvang jij dan verdere informatie.

Zodra je bevallen ben laat je ons dat weten via de portal. Met die melding start jouw bevallingsverlof. Wij sturen jou vervolgens een bevestiging van de einddatum van het verlof. Die bevestiging sturen we ook aan jouw opleidingsinstituut.

Wij raden jou aan om zelf jouw opleider over de bevalling en einddatum van het verlof in te lichten.

Belangrijk voor jou als aios

Voor het vaststellen van de vermoedelijke bevallingsdatum heb je een zwangerschapsverklaring van de verloskundige nodig. De op die verklaring genoemde bevallingsdatum vul je in bij jouw zwangerschapsmelding aan ons. Je hoeft ons niet de verklaring van de verloskundige zelf te sturen. Wel moet je de verklaring tot 1 jaar na afloop van jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof bewaren. UWV kan de zwangerschapsverklaring namelijk bij jou opvragen.

Tijdens jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof mag jij niet werken. Dit arbeidsverbod geldt vanaf 28 dagen voor de verwachte bevallingsdatum tot 42 dagen na jouw bevalling. Wel bouw je tijdens jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof je vakantie-uren op.

Meerlingzwangerschap

Als je zwanger bent van een meerling kun je het verlof laten ingaan tussen de 10 en 8 weken voorafgaand aan de vermoedelijke bevallingsdatum (de flexibiliseringsperiode). Als je ervoor kiest om het zwangerschapsverlof 10 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum te laten ingaan, dan duurt het verlof na de bevalling minimaal 10 weken.

Als je ervoor kiest om in de flexibiliseringsperiode door te werken (en dus tussen 10 en 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum met zwangerschapsverlof te gaan), dan worden de dagen die je doorwerkt opgeteld bij het bevallingsverlof. Het totale verlof bij een meerlingzwangerschap duurt altijd minimaal 20 weken.

(Flexibel opnemen) bevallingsverlof

Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Daarvan moeten 6 weken aaneengesloten na de bevalling worden opgenomen. De rest van het verlof mag je na die eerste 6 weken flexibel - in delen - opnemen over een periode van maximaal 30 weken.

Het verzoek om het bevallingsverlof flexibel op te nemen stuur je ons uiterlijk 3 weken na de bevallingsdatum. Dit doe je met een e-mail naar sboh@sboh.nl. Je vermeldt daarbij de gewenste ingangsdatum en de wijze waarop je het verlof in delen wil opnemen. Voorwaarde is wel dat het bevallingsverlof door het opleidingsinstituut geaccordeerd wordt.

Belangrijk voor jou als opleider

De aios meldt de aanvang van het zwangerschapsverlof bij ons, het opleidingsinstituut en de opleider.

Belangrijk voor jou als medewerker opleidingsinstituut

De aios meldt de aanvang van het zwangerschapsverlof bij ons, het opleidingsinstituut en de opleider. Het zwangerschapsverlof kan tussen 6 en 4 weken ingaan voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Bij een meerlingzwangerschap is dat tussen de 10 en 8 weken.

De aios informeert ons wanneer zij is bevallen. Daarmee start het bevallingsverlof. Wij sturen de aios en het opleidingsinstituut een bevestiging van de einddatum van het bevallingsverlof.

Het proces

De aanvang van het zwangerschapsverlof meld je aan ons via de portal. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar de portal en log in met je inloggegevens
  2. Kies de optie ‘Zwangerschapsverlof’
  3. Vul de gegevens volledig en correct in
  4. Je ontvangt van ons een bevestiging van de ingangsdatum van het verlof. Deze bevestiging gaat ook naar het opleidingsinstituut
  5. Als je bevallen bent, geef je dit ook aan ons door via de portal, maar dan via de optie ‘Bevallingsdatum’

Je ontvangt van ons een bevestiging waarin staat vermeld wat dan de einddatum van het bevallingsverlof is. Deze bevestiging gaat ook naar het opleidingsinstituut.

Veelgestelde vragen

Wij melden jouw zwangerschapsverlof bij UWV aan het begin van de maand waarin je met verlof gaat. Je ontvangt dus pas kort voor de ingangsdatum van jouw zwangerschapsverlof bericht van UWV.

Je kunt dit flexibel verlof tot 3 weken na de bevallingsdatum bij ons aanvragen door een e-mail te sturen naar sboh@sboh.nl.

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!