content header

Congresbezoek / onderzoekswerkzaamheden in het buitenland voor aioto's

Tijdens het dienstverband met SBOH kan de aios de opleiding combineren met een promotieonderzoek. Dit noemen we een aioto-traject. In de Cao SBOH is een vergoedingsregeling opgenomen voor aioto’s voor het bezoeken van buitenlandse congressen.

Declareren scholing of congres

Dit kunnen we voor jou betekenen

Als aioto kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten voor congresbezoek in het buitenland. Deze vergoedingsregeling staat in de Cao SBOH. Ook kun je een vergoeding krijgen voor de kosten van eventuele onderzoeksactiviteiten in het buitenland.

Hieronder zetten wij enkele voorwaarden op een rij:

Congresbezoek

De vergoeding voor congresbezoek is maximaal € 1.500,- per congres. Dit betreft de congres-, reis- en verblijfskosten. De vergoeding voor de verblijfskosten is gemaximeerd tot € 150,- per dag.

Onderzoekswerkzaamheden in het buitenland

Wij geven alleen toestemming voor de onderzoekswerkzaamheden in het buitenland als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van SBOH bij VvAA daarvoor dekking biedt. 

De vergoeding voor reis- en verblijfskosten in verband met jouw onderzoekswerkzaamheden in het buitenland is in totaal maximaal € 750,- voor de 1e week van de onderzoeksperiode in het buitenland. Het maximale te vergoeden bedrag verhogen we voor elke volgende week met € 150,-. Dat betekent:

 • € 750,- vergoeding voor één week onderzoek
 • € 900,- vergoeding voor 2 weken onderzoek
 • € 1.050,- vergoeding voor 3 weken onderzoek

Wij verstrekken de vergoeding voor maximaal 13 weken onderzoekswerkzaamheden in het buitenland.

Reiskosten

Onder reiskosten verstaan we de kosten die jij maakt om vanaf jouw woonadres naar een verblijfsadres in het buitenland en vice versa te reizen. Dit is meestal een vlieg- en/of treinticket. Alleen als de af te leggen afstand 700 kilometer of meer is (enkele reis), mag je per vliegtuig reizen en een vliegticket declareren.

Onder de af te leggen afstand verstaan we: de afstand vanaf je woonadres tot de plek van bestemming, berekend met de Google Maps-tool in Declaree.

Als een reis per trein (en eventueel in combinatie met boot of aansluitend vervoer) langer zou duren dan 8 uur én de reistijd per trein meer is dan 1,5 x de reistijd per vliegtuig (rechtstreekse vlucht), mag je de reis wel per vliegtuig maken. In dat geval kan je de kosten van jouw vliegticket declareren. Onder reistijd verstaan we: de tijd die met het reizen is gemoeid, berekend vanaf je woonadres tot de plek van bestemming, met de Google Maps-tool in Declaree. Dit is inclusief het voor- en natransport naar het station of vliegveld en inclusief wachttijd (inchecktijd).

Verblijfskosten

Met verblijfskosten bedoelen we de kosten van jouw accommodatie in het buitenland. 

Belangrijk voor jou als aios

Wil je voor de vergoedingen in aanmerking komen? Dien dan voorafgaand aan het congresbezoek in het buitenland of onderzoekswerkzaamheden in het buitenland via de portal een aanvraag internationale activiteiten bij ons in.

Wij hebben een collectieve reisverzekering en annuleringsverzekering voor jou afgesloten. Je leest hier meer over bij reisverzekering.

Belangrijk voor jou als opleider of medewerker opleidingsinstituut

Aioto’s kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten voor congresbezoek in het buitenland en eventuele onderzoeksactiviteiten in het buitenland.

Het proces

Wil je voor de vergoedingen in aanmerking komen? Dien dan voorafgaand aan het congresbezoek in het buitenland of onderzoekswerkzaamheden in het buitenland via de portal de aanvraag internationale activiteiten bij ons in.

 1. Ga naar de portal
 2. Log in met jouw inloggegevens
 3. Kies de optie ‘internationaal’
 4. Vul het formulier volledig en correct in
 5. Stuur je aanvraag voor goedkeuring naar jouw opleidingsinstituut of de hoogleraar verbonden aan het promotieonderzoek. In de portal vind je instructies hoe je dit moet doen.

Als de aanvraag is goedgekeurd sturen wij jou een bevestiging. Bij een afkeuring ontvang je de aanvraag retour met een opmerking van het opleidingsinstituut of de hoogleraar verbonden aan het promotieonderzoek.

Om je kosten te declareren:

 1. Ga naar Declaree
 2. Log in met jouw inloggegevens
 3. Kies categorie 'internationaal congresbezoek'
 4. Vul de declaratie volledig en correct in
 5. Voeg bewijsstukken toe van de gemaakte kosten

Als je de declaratie uiterlijk de 3e werkdag van de maand indient, proberen wij jou in dezelfde maand nog uit te betalen.

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!